Wel of niet flexwerken in cafés?

Home / News / Wel of niet flexwerken in cafés?

Onlangs verscheen er een artikel in Metro met als titel “Werken buiten het kantoor prima, maar in het café?”. Hierin wordt dus de vraag gesteld of werken in een horecagelegenheid nu wel of niet moet kunnen. In het artikel komen enkele horecaondernemers aan het woord die de laptopwerker (ook wel flexwerker, digitale nomade, telewerker, mobiele werker etc.) liever niet zien. De twee voornaamste redenen die worden aangevoerd zijn:

– ze sluiten zich af en zijn daardoor niet gezellig en sociaal.
– ze bestellen 1 kop koffie en houden urenlang een tafel voor 4 personen bezet.

Als je het mij vraagt twee legitieme argumenten, zij het niet dat de waarheid wat genuanceerder is. In verband met de ontwikkeling van de Flexpackerz app heb ik inmiddels enkele jaren ervaring met mobiel werken in openbare gelegenheden. Ook heb ik met aardig wat horecaondernemers hierover gesproken en onderzoek gedaan naar de behoefte en het gedrag van de flexwerker. Dit lijkt mij een mooi moment om eens een keer een aantal van mijn bevindingen met jullie te delen.

VERSCHIL TUSSEN GROTE EN KLEINE ONDERNEMER
Het eerste wat mij is opgevallen is dat uitbaters van grote horecagelegenheden minder moeite hebben met laptops in de zaak dan de kleine horeca ondernemer. Dit ligt ook voor de hand, want als eigenaar van een kleine lunchroom wil je niet dat rond lunchtijd klanten moeten teleurstellen, omdat de helft van het toch beperkte aantal tafels bezet wordt door laptops. Toch gaan sommige ondernemers best ver in hun gastvrijheid. Bij Lebkov & Sons ben je van harte welkom om op je laptop te werken. Eigenaar Grardie Akkerhuis hecht er veel waarde aan dat mensen het naar hun zin hebben bij Lebkov; “Ik push mensen niet om steeds iets te bestellen en vind het mooier als er iemand zit in plaats van niemand”. En bij een Bagels&Beans vestiging in Rotterdam vinden ze het ook geen enkel probleem om een glaasje gratis kraanwater te serveren, zelfs als de bezoeker niks anders bestelt. Op het toilet wordt die gastvrijheid nog eens bevestigd door een affiche met de boodschap van de oprichters dat “schuilen voor de regen of zo maar even binnenkomen” ook altijd mag. Nu snap ik heel goed dat niet elke horecaondernemer zich deze luxe kan veroorloven en misbruik van deze gastvrijheid keur ik ook ten zeerste af. Maar als je plek over hebt, kun je daar net zo goed een laptopwerker laten zitten. Doorgaans consumeren zij zeker wel meer dan 1 kopje koffie en in de daluren is het wel zo fijn om wat klanten over de vloer te hebben. Iedere horeca ondernemer weet tenslotte dat mensen in de zaak meer mensen aantrekken.

LAPTOPWERKER IS WEL DEGELIJK SOCIAAL
Hoewel ik erken dat het niet zo lijkt, ben ik ervan overtuigd dat het merendeel van de laptopwerkers wel degelijk sociaal is. Ze hebben soms alleen een beetje hulp nodig en dat is precies een van de redenen voor mij geweest om de Flexpackerz app te ontwikkelen. Uit ons eigen onderzoek blijkt namelijk dat een ruime meerderheid van de flexwerkers open staat voor contact met mensen in dezelfde openbare locatie. Vooral als dat zakelijk interessant is. Op de vraag wat hen ervan weerhoud om contact te leggen, zijn de meest voorkomende antwoorden:
– ik ben te verlegen
– ik weet niet of het mijn tijd waard is
– ik wil de ander niet storen

Op zich heel begrijpelijk, want het is ook een beetje ongemakkelijk om op iemand af te stappen en te vragen “hé, wat doe jij eigenlijk?” om er vervolgens achter te komen dat je eigenlijk geen enkel raakvlak hebt met die persoon. Hoe cool zou het dan zijn als je vooraf kunt zien wie er om je heen zitten te flexwerken, wat zij doen, of ze openstaan voor contact en waar ze eventueel naar op zoek zijn? Misschien een briljant idee voor een app? Hint hint 😉

FLEXWERKERS VERDIENEN MEER CREDITS
Eigenlijk vind ik dat flexwerkers meer credits verdienen. Velen van hen kiezen er namelijk bewust voor om dicht bij huis te werken in plaats van ‘s ochtends met een milieuvervuilende auto naar kantoor te rijden en onderweg een half uur in de file te staan. Een deel kiest er liever voor om thuis te werken en een deel gaat op zoek naar een alternatieve flexplek, variërend van een trendy koffiebar of hotellobby tot een professionele flexwerkplek of coworking space. Bijvoorbeeld omdat ze daar meer inspiratie opdoen, productiever zijn, liever onder de mensen zijn (m.a.w. sociaal contact zoeken) of gewoon een lekkere bak koffie kunnen drinken. In dat laatste geval zou je ook kunnen zeggen dat flexwerkers juist de lokale horecaondernemers steunen. Tenslotte is de koffie thuis en op kantoor een stuk goedkoper en de lunch al helemaal. Daarnaast zorgen ze voor een beetje leven tijdens de daluren en zijn het ambassadeurs voor jouw zaak. Sommigen zijn constant op zoek naar nieuwe hotspots en posten hier volop over op social media. Als je mazzel hebt schrijven ze ook nog een mooie blog over jouw zaak. Allemaal gratis publiciteit. Wat dat betreft is het ook gewoon een kwestie van geven en nemen.

BETALEN VOOR KOFFIE, BELEVING OF VIERKANTE METERS
Het concept van de Minute Bar in Groningen, waar je betaalt per minuut in plaats van per consumptie, is een prachtig voorbeeld van omdenken binnen de horeca. Mensen gaan helemaal niet in horeca zitten om enkel te consumeren, want dan zou een coffee to go ook volstaan. Ze komen steeds meer voor de sfeer en de beleving en niet alleen omdat de koffie zo geweldig is, want thuis kun je tegenwoordig ook een heerlijke bak koffie zetten. Dus in feite huren we een paar vierkante meter “woonkamer” en betalen we in de vorm van koffie. Bij de Minute Bar hebben ze dat goed begrepen en daar het verdienmodel op aangepast. Heel logisch eigenlijk, want de huur van het pand is doorgaans een van de grootste kostenposten voor een horecaondernemer. Het voordeel is dat klanten zo lang kunnen blijven “hangen” als ze willen, zonder zich verplicht te voelen om iets te consumeren.

TIPS VOOR DE HORECA ONDERNEMER

Voor horecaondernemers die niet direct de laptops uit zijn of haar tent wil weren, maar wel enige controle wil uitoefenen, heb ik een aantal praktische tips:

1. Zorg voor een lees/werktafel of bar
Een grote tafel in de ruimte of een lange bar langs de muur of het raam nodigt uit om te delen met anderen. Je zult zien dat flexwerkers zich aangetrokken voelen tot deze plekken en dat er ook sneller contact ontstaat tussen de mensen aan deze tafels. Mensen hebben namelijk graag een gemene deler om een gesprek aan te knopen. De tafel en de laptops zijn in dit geval die gemene delers. Daarnaast voelt het veiliger om vanachter de laptop een gesprek aan te kunnen knopen, want mocht de ander niet geïnteresseerd zijn, dan duik je weer snel achter het scherm.

2. Plaats stopcontacten strategisch
Zolang de gemiddelde laptop nog niet een hele dag zonder stroom kan, zullen laptopwerkers op zoek gaan naar de plekken met stopcontacten in de buurt. Plaats deze dus vooral ook bij de leestafel of op plekken die minder snel door andere klanten worden gekozen.

3. Stel eventueel duidelijke huisregels op
Een ieder met een gezond verstand en een goed fatsoen snapt dat voor niks de zon opgaat. Heb je een kleine lunchroom en wil je niet dat er rond lunchtijd laptops op tafel staan, zorg dan dat de klant daarvan op de hoogte is. Zet het op een krijtbord of zeg het tegen de klant wanneer deze bijvoorbeeld om het wifi wachtwoord vraagt. Instrueer ook het horecapersoneel hierover. Negen van de tien keer zal er begripvol worden gereageerd, want de gemiddelde flexwerker is echt een stuk socialer dan het artikel in Metro suggereert.

Wil je als horecaondernemer meer advies, neem dan gerust contact op. Ook ben ik van plan een van mijn volgende blogs te wijden aan gedragsregels voor flexwerkers in openbare locatie, met als titel “De 10 geboden voor flexwerkers”. Hopelijk helpt dit om een goede relatie op te bouwen tussen flexwerker en horecaondernemers. Als je goede of ludieke ideeën hebt voor deze 10 geboden, stuur dan even een mailtje naar info@flexpackerz.com.

Contactgegevens

info@flexpackerz.com
+316 819 402 80

Get the app!